mandag den 31. oktober 2011

1. november Besøg på Børnehjemmet


Billed: Sophia med Lang på 1 år. Dorothea med Ashalim på 14 måneder. Ashalom er bortadopteret til Finland. Yulia sidder med Duang, som er 8 måneder og den eneste pige på børnehjemmet.

På børnehjemme er der plads til 12 børn, men der var kun 10 lige nu. Alle børnene bliver bortadopteret. Den eneste undtagelse er pigen Duang, som er blind, hun skulle til et "special place in Bangkok".
De fleste børn er efterladt af deres mor på hospitalet, men enkelte er fundet i skraldespande. Det sker også, børnene afleveres på trappen - om natten.

"The Volunters" arbejder gratis, men der er noget "Fund" i det. Hvor den helt præcist hænger sammen økonomisk fandt vi ikke ud af.

Dagsrytmen for børnene er:
kl. 8 - morgenmad og leg
kl. 11  er frokost og bagefter middagshvil
kl. 13 op igen - så er der legetid
kl. 16 får de aftensmad
kl. 17 sengetid
(vi spurgte flere gange ind til denne plan og som vi har forstået det, så ligger børnene i deres senge fra kl. 17 til kl. 8 næste morgen).

Engangsbleer bruges kun når de skal på hospitalet, ellers bruger de bleer der kan vaskes.

Der er 4 kvinder der arbejder på børnehjemmet.
2 arbejder fra kl. 05 til 17 og de 2 andre møder så kl. 17 til 05.

Hovedorganisationen er placeret i Bangkok. Ved adoption kontaktes de og man ser billeder af børnene. Derefter tager adoptanterne til Nong Khai og ser børnene.
Hvis et par får godkendt et barn til adoption, sendes børnene til Bangkok og herfra ordnes det formelle omkring adoptionen.
En adoption tager typisk 1 - 2 år.



Billed: Sophie


Billed: Dorothea

31. oktober Besøg på "Garden of Frindship"

Godmorgen Danmark!

Vi skal på hjemmebesøg med lægen igen idag!

Vejret er dejligt (cirka 30 grader)og vi har planer om igen idag, at gå ned i parken og lave Chai Chi med "damerne".

Hjemme fra arbejde igen kl er 16.20 og om 10 min skal vi mødes med vore gymnastik veninder.

Det blev ikke den dag vi troede. Vi har været på besøg på et hjem for HIV og TB patienter. Det var spændende og vi har billeder. Smider dem på nettet og skriver når vi kommer hjem i aften.


Billed: Besøg på "Garden of Frindship"


Billed: Danske Liv (Volunters) og Eva (Volunters og sygeplejerske)vist os rundt på Garden of Frindship. Her viser de medicinskabet.








Medicinen bliver doseret i doseringsæsker, som vi kender det fra Danmark. Hver dag har sin farve - ligesom vi har lært på jobbet og til Chai Chi. Mange Thaier siger, at farven på den dag de er født, er deres yndlingsfarve.


Billed: De gule doseringsæsker er lagt frem. Liv og Eva fortalte, at de hældte medicinen op i pilleglas og gav den til patienterne. Præcis som vi kender det hjemmefra. De fortalte også, at den medicin der gives mod HIV er den sammen som bruges i Danmark.





I én af boligerne bag "plejeafdelingen" bor der er ung familie, som fik et barn for én uge siden. Moderen er HIV smittet, men har fået en kostbar medicin gennem hele graviditeten for at forhindre at barnet bliver smittet.


Billed: Nattevagten må sove. Patienterne ringer på en klokke hvis de har brug for hjælp, men man kan ikke se hvilken patient der har ringet, så de har en aftale om, at patienten skal tænde lyset i rummet, hvis de ringer efter hjælp.





En dagvagt er fra kl. 8 til 16, hvis de så har nattevagt skal de møde igen kl. 19 og være der til næste morgen, hvor de så går direkte i en dagvagt.
Overarbejde bliver ikke registreret og Thaierne arbejder mange flere timer end "de frivillige" - og ingen beklager sig.



Billed: Drengen tv er 22 år og har TB. Han har ingen familie og levede på gaden, inden han blev "meget syg" og kom ind på "Garden of Friendship". Han skal bære maske, når han er ude af sit soverum pga. hans dårlige immunforsvar. Pigen th har også TB og vi fik fortalt, at det også var gået ud over hjernen. Hun har kun en søster, men hun kan ikke klare at passe hende mere.


Billed: Én af 7 sengestuer på plejeafdelingen. Der kan stå op til 3 senge på hver stue. Til hver stue var der et toilet med mulighed for brusebad.


Billed: Toilet


Billed: Udenfor hver sygestue hænger der et ark, hvor der står hvilken medicin patienten skal have. Der måles blodtryk og puls x 2, som også noteres på samme seddel.


Billed: Rulleborde med remedier


Billed: Her vaskes patienternes service af (Personalet spiser ikke af den samme service som patienterne)


Billed: Patienternes mad serveres på de firkantede stålbakker.


Billed: Bag ved plejeafdelingen ligger der er række boliger. I hver bolig, kan der bo rigtig mange (hele familien).


Billed: Bolig til HIV smittede og deres familier


Billed: I dette hus bor de friville. Det er en læge der har doneret pengene til huset.

30. oktober Weekend i Nong Khai


Billed: Templet Sala Keo Kou ligger i udkanten af Nong Khai. Templet blev grundlagt af xx efter han blev landsforvist fra Laos efter kommunisternes magtovertagelse (1975).
Han havde bygget et lignende tempel i Laos i Vientiane (hovedstaden). Mange Thaier og Laoter fandt hans mediationsteknikker og sketiske livsførelse inspirerende.


Billed: Her ligger han så i dag i en "glaskuppel".









29. oktober Weekend i Nong Khai

Lørdag tilbragte vi hele dagen ved swimmingpoolen på en resort i udkanten af byen.


Billed: Swimmingpool

Det var en rigtig "dasedag"!

28. oktober Arbejdsdag på klinikken


Billed: Tandlægebesøg


Billed: Lægens konsultionsværelse


Billed: Undersøgelsesrummet


Billed: Apotekeren


Billed: Pige - skræmmekampagne for rygning


Billed: Dreng - skræmmekampagne for rygning











Mangler billeder af venteværelset og "stolesystemet" mm - sættes ind mandag!

27. oktober - Arbejdsdag på klinikken og hjemmebesøg


Billed:Sundhedshuset som vi besøgte sammen med lægen om onsdagen


Billed: Manden i "smøgen"


Billed: Sygeplejersken måler blodtryk


Billed: Lægen tog sig god tid til patienten i "smøgen"


Billed: Patienten i smøgen


Billed: Sygeplejersken med "homecare boksen", som blev pakket hver gang de skulle på lægebesøg.


Billed: "Homecare boksen"












Den anden patient vi besøgte, havde diabetes og var halvsidig lammet efter en hjerneblødning. Han boede sammen med sin hustru, som passede ham.
De havde den øvrige familie boende i huset ved siden af.


Billed: Billed: Hustruen bliver instrueret i hvordan hun skulle hjælpe manden med genoptræning. Lægen gjorde også meget ud af, at manden selv skulle være aktiv, så godt det kunne lade sig gøre.



Billed: Genoptræning - læge, hustru og sygeplejerske


Billed: Patienten får målt blodtryk












Dagens sidste patient havde for høj blodtryk og var i stor risiko for at få en blodprop. Han var følelsesløs i den ene side. Lægen gjorde meget ud af, at forklare patienten og hustruen hvor vigtigt det var at motionere.


Blodtryk: Lægen taler med patient og hustru om motion








Billed: Lægebesøg


Billed: Sygeplejersken og "chaufføren" (vi fandt aldrig ud af hvorfor han skulle med, da vi allerede havde en chauffør)

onsdag den 26. oktober 2011

26. oktober Arbejdsdag på klinikken og hjemmebesøg

I dag stod vi op til vores første officielle arbejdsdag, og vi var meget spændte. Da vi kom til "sundhedshuset" stod der en sygeplejerske og tog imod os på parkeringspladsen foran en gammel ambulance, som åbenbart bliver brugt til at køre rundt på sygebesøg. Vi kørte over til det lokale sygehus, hvor vi skulle hente lægen. Vi skulle besøge 3 klienter sammen med ham. Ud over lægen, chaufføren (som også er ham der måler blodtryk), sygeplejerske, Lene og Bente, skulle vi også have 3 voluntieres med.

Første besøg var hos en dame på 90 år. Hun var sengeliggende det meste af tiden. Hun havde et lårbensbrud, som ikke ville hele og desuden var der gået infektion i såret. Lægen forklarede hende, familien og de frivillige hvilke øvelser hun kunne lave i sengen for at styrke muskler og led. Patienten var meget rørig og selvhjulpen, så hun lavede selv mange af øvelserne. Der stod en bækkenstol og kørestol i hjemmet. Vi fik at vide at det var noget de selv skulle købe, men det er meget dyrt.

Det andet besøg var en oppegående 83 årig dame som vist nok var en smule dement - tror vi! Kommunikationen fungerede ihvertfal ikke helt optimalt. Der kom en svigerinde ind, imens vi var der og hun fortalte, at hun var 3 år yngre, men at hun hjalp svigerinden. Hun virkede noget mere åndsfrisk.

Det sidste besøg var også hos en dame,som havde været sengeliggende i 5 år. Hun havde haft en hjerneblødning. Hun fik sondemad og lå bare der og kikkede. Det var lidt overvældende med alle de mennesker der stod og kikkede og snakkede om hende. Bente og jeg talte det til 9 personer.

De tre besøg gjorde et stort indtryk på os. Det er fantastik at se hvor meget familien hjælper til, men det ligger bare i deres kultur.

Vi kunne desværre ikke tage nogle billeder af klienterne denne dag.

Dagen sluttede vi af med gymnastik og det var ikke mindre varmt idag, så forhåbentlig ryger der et par kilo....


Billed: Dette søskende par tog meget venligt imod os, da vi var med lægen på besøg i deres hjem. De passede deres 90 årige mor, som var sengeliggende efter et lårbensbrud, der var gået infektion i - og som ikke kunne hele.


Billed: Sønnen fotograferet i det kombinerede køkken og opholdsrum.


Billed: Familierne skal selv købe hjælpemidler og lægen fortalte, at det var en stor udgift for dem.


Billed: Denne familie havde også købt en kørestol til deres gamle mor. Billedet er taget i deres kombinerede køkken og stue.




Billed: Lægen vasker hænder efter patientbesøget i de hjem hvor det er muligt, vi så også, at han først vaskende hænder det næste sted vi var på besøg.


Billed: De tre "frivillige", som var med på lægebesøgene.



Billed:Vi sluttede dagen af med gymnastik, sammen med "vores gymnastikhold"


Billed: Denne Thai er pensioneret lærer og efter vores først dag på gymnastikholdet, tilbød hun os, at vi skulle komme én time før og så ville hun "teache" os. Det morede vi os meget over. Imens vi øvede med hende, kom der flere og flere Thaier til, som stod og kiggede på os.




Damerne på holdet går meget op i, at vi skal lære og de "vifter" folk væk hvis de taler for meget til os. Vi er overbeviste om, at hvis vi var kommet hertil fra begyndelsen, ville vi have fået mange lokale "gode" kontakter, som vi kunne have brugt til at lære om deres kultur og pleje af ældre.


Billed: Hver dag laves der flere forskellige "slags" gymnastik. På billedet er det Chai Chi - og I kan se der er en underviser. Det er tre forskellige undervisere og de har hver deres "speciale".


Billed: De to "nye" på holdet forsøger at følge med - og vi var begge drivvåde af sved. Det er megahårdt, selv om det ser legende let ud.


Billed: Damen til højre er fra Vietnam. Hun kommer hver dag og når hun ikke kan følge med i gymnastikken, så vi, at hun bare lavede "sine egne" øvelser.
Hvis de bliver for trætte, så sætter de sig bare ned og gør øvelserne med.